Hoe werken zonnepanelen?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van een materiaal, meestal silicum, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom.
Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom: dezelfde soort stroom als uit uw stopcontact komt. Dan stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnet op, klaar om gebruikt te worden.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Als u (ongeveer) de gewenste opbrengst kun inschatten dan is dit een goede indicatie voor het aantal zonnepanelen dat u u nodig hebt:
- 2000 kWh : 7 panelen
- 3000 kWh : 10 panelen
- 4000 kWh : 13 panelen
- 5000 kWh : 16 panelen
Wij gaan hierbij uit van panelen dit formaat:
- 165 x 99 x 4 (Lengte x breedte x dikte in cm)

Verschillende typen zonnepanelen
Mono-kristallijn
Monokristallijn zonnepanelen zijn van erg hoge kwaliteit en hebben een erg hoog rendement per vierkante meter. Omdat monokristallijn zonnepanelen slechts uit één kristal bestaan, is hun uiterlijk egaal. Monokristallijn zonnepanelen zijn wat aan de dure kant, maar hun hoge rendement maakt veel goed. Voor als u weinig zonnepanelen kwijt kan op uw dak, zijn monokristallijn zonnepanelen het overwegen absoluut waard.
Poly-kristallijn
Waar monokristallijn zonnepanelen maar één kristal hebben per paneel, bestaan polykristallijn panelen uit meerdere kristallen. Dit zie je dan ook terug in het uiterlijk van het paneel, dat niet zo egaal is. Polykristallijn zonnepanelen bieden ook een goed rendement, hoewel het minder is dan dat van monokristallijn panelen. Hierdoor heb je er net iets meer nodig om tot een zelfde opbrengst te komen. Daar staat tegenover dat polykristallijn panelen minder kosten.
Amorfe
Amorfe zonnepanelen zijn erg buigzaam, omdat er geen kristallen in zitten. In plaats daarvan maakt dit paneel gebruik van een dunne film met amorfe silicium. Dat maakt dit soort zonnepanelen erg geschikt voor het gebruik op voertuigen, zoals boten en auto’s. De opbrengst van amorfe zonnepanelen is veel lager dan dat van mono- of polykristallijn zonnepanelen. De aanschafprijs voor amorfe zonnepanelen ligt wel veel lager dan dat van de andere soorten.
Glas-Gla
Innovaties op het gebied van zonnepanelen staan niet stil. Een van de nieuwste soorten zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen. Dit type zonnepaneel zit beschermd tussen twee laagjes glas. Hierdoor wordt het paneel optimaal beschermd en heeft een glas-glas zonnepaneel een veel langere levensduur dan andere soorten zonnepanelen. De opbrengst is bovendien te vergelijken met dat van monokristallijne zonnepanelen. De aanschafprijs van glas-glas zonnepanelen ligt hoger dan dat van andere soorten zonnepanelen, maar door de langere levensduur zou dit op termijn wel terug te verdienen zijn.
Voordelen zonnepanelen
Geld besparen op uw energierekening
Zelfs geld verdienen bij het terugleveren van stroom
Waardestijging van uw woning
Altijd écht groene stroom beschikbaar
Minder afhankelijk van een energieleverancier
Minder last van wisselende energietarieven
Nadelen zonnepanelen
Terugverdientijd van een aantal jaren
Vraagt een flinke investering
Aanpassingen in huis (meterkast/zolder) nodig
Regelmatig onderhoud door specialist
Uiterlijk van uw huis verandert
Meer informatie
Wilt u meer weten of zonnepanelen in uw geval een goede keuze zijn? Wij helpen u graag met u afweging. Neem contact op met onze ervaren adviseurs.