
Welke afspraken moet je maken met je aannemer?
Goede afspraken met de aannemer voorkomen een hoop ellende. Niet dat er niet meer op vertrouwen gehandeld mag worden, maar soms zijn de belangen voor beide kanten gewoon te groot om het op zijn beloop te laten en uit te gaan van een goede afloop. In de bouw is niet altijd alles te voorspellen en in te calculeren. En een verrassing kan vervelend zijn, maar het wordt pas echt vervelend als er problemen ontstaan doordat er dingen niet zijn vastgelegd.
Welke afspraken moet je maken met je aannemer?
Een verbouwing kan aardig in de papieren lopen. Daarom is het fijn als je weet waar je aan toe bent. Voor zover mogelijk. Want er kan sprake zijn van meerwerk (of minder werk) of de staat van het dak blijkt na het verwijderen van wat platen toch een stuk slechter. In zulke gevallen moet je kunnen terugvallen op afspraken die je met je aannemer hebt gemaakt.
Wat gebeurt er bij meerwerk?
In de bouw is er vaak sprake van meerwerk. Tijdens de verbouwing worden er vaak extra dingen afgesproken met de opdrachtgever omdat die van mening verandert of omdat er sprake is van veranderende omstandigheden. Nemen jullie daar een ‘post onvoorzien’ voor op of mag de aannemer binnen een bepaalde marge zelf beslissingen nemen? Of wil je ook bij kleine veranderingen gedetailleerd op de hoogte blijven?
De ervaring is dat er tijdens het project toch nog wat extra stopcontacten moeten komen. Of dat deze toch maar op een andere plek moeten komen. Dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid werk en dus voor de kosten. Maak dus duidelijke afspraken om niet voor onverwachtse kosten komen te staan. Een goede aannemer komt hier zelf mee. Die houdt ook niet van discussie achteraf.
Niet afgesproken meerwerk toch op de factuur? Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Gebeurt dit toch dan dien je als opdrachtgever te melden bij de aannemer. Doet die daar niets aan dan is het van belang dat je per aangetekende brief protest aantekent bij de aannemer. Hiermee voorkom je dat een factuur stilzwijgend akkoord wordt beschouwd.
Wat gebeurt er bij minderwerk?
Ook dit kan voorkomen. Vaak klust de opdrachtgever ook in huis, terwijl de aannemer een project uitvoert. Als de handige klusser dan op momenten dat de aannemer niet bezig is, zijn werk gaat af maken, dan kan het zijn dat de aannemer daardoor minder werk heeft. Als hierover geen afspraken zijn dan kan de aannemer het tekort aan werk alsnog claimen. Naast het feit dat het niet handig is om elkaar op deze manier ‘te helpen’ kan het ook gevolgen hebben voor de garantie. Een aannemer zal niet graag garantie verlenen als er iemand die buiten zijn verantwoording en toezicht aan een project heeft gewerkt. Maak ook hierover dus goede afspraken met de aannemer. Als er dan tijdens het project blijkt dat je een aantal dingen toch liever zelf doet, is dat wellicht wel bespreekbaar.
Een goede communicatie is de basis voor elk geslaagd project
Welke afspraken maak je verder je aannemer?
- Wanneer kan de aannemer beginnen met de verbouwing / aanbouw / opbouw?
- Wanneer kan hij opleveren
- Wat moet er gebeuren voordat de aannemer kan beginnen (jouw voorbereiding)
- Wat is het afwerkingsniveau? (afgetimmerd, geschilderd? gestuct?)
- Hoe gaat de aannemer om met garantie en wat valt er binnen de garantie?
Waar kun je verder op letten?
Communicatie: reageert de aannemer snel op mail en belt hij terug? Dit geeft direct al een indicatie over hoe hij communiceert. Als dit in het offertestadium al moeizaam gaat, dan kun je er vanuit gaan dat het daarna niet beter wordt. Dit is de fase waarin de aannemer jou moet overtuigen. Als de opdracht binnen is hoeft dat niet meer. Dat komt de communicatie dan waarschijnlijk niet ten goede. En bedenk dat de aannemer ook degene is die de werklieden moet aansturen.
Referenties: vraag de aannemer naar 1 of 2 projecten in de buurt en ga daar eens kijken. Of als je iets verder wil gaan dan kun je vragen of je wat referenties kunt bellen. Ga dit niet op eigen houtje doen. Dat is in het kader van de privacy niet zo’n goed idee. Maar een goede aannemer is vaak best bereid om referenties te geven.
Locatie: is de aannemer in jouw buurt gevestigd? Woon je zelf in Leiden, zoek dan bij voorkeur een aannemer in Leiden. Tijdens een lopend project is de afstand meestal niet zo’n punt, maar wat gebeurt er als er na het project “kleinigheidjes” zijn? Stuurt de aannemer uit Eindhoven net zo makkelijk even een timmerman langs voor een losse schroef als de aannemer uit de buurt?
Direct contact
Anderen zochten op:
Timmerman, loodgieter, metselaar, tegelzetter, renovatie, aanbouw, opbouw, verbouwing
