
Wat doet een timmerman?
Het beroep timmerman is een van de oudste beroepen uit de geschiedenis van de mensheid. Ook toen het nog niet als beroep werd uitgeoefend, werd er al getimmerd. Tegenwoordig is de timmerman niet meer de handwerker van vroeger. Maar het is zeker nog steeds een ambacht. De gereedschappen zijn ook in de loop der jaren veranderd. Dit artikel gaat over de timmerman, het soort projecten, gereedschappen en nog een aantal verwante zaken.
Ben je daar niet naar op zoek en zoek je gewoon een timmerman voor jouw project?
Neem dan gewoon even contact op
De timmerman toen en nu
Vroeger was het beroep van timmerman minder omvangrijk dan nu. Hij had een hamer, een zaag en wat beitels en daarmee deed hij zijn werk. Veel op ervaring en op het oog (het timmermansoog). Het was een echte ambachtsman. Timmerlieden werden ingezet bij de bouw van huizen en houten schepen.
Tegenwoordig is het beroep timmerman veel omvangrijker. Het woord suggereert dat er vooral getimmerd wordt, maar dat is zeker niet het geval. De timmerman werkt met een breed arsenaal aan gereedschappen en schroeft en tackt tegenwoordig misschien wel meer dan dat hij daadwerkelijk met zijn hamer werkt.
Het werk is ook nauwkeuriger dan vroeger en komt veel meer van een tekening. De gereedschappen die er nu gebruikt worden zijn veel meer dan de potlood en de hamer, ook al maken deze nog steeds deel uit van de basisuitrusting. Alleen is deze aangevuld met boormachines, freesmachines, schuur- en schaafmachines en nog veel meer.
Soorten projecten van de timmerman
- Aftimmeren van wanden en plafonds
- Inbouwkasten maken
- Kozijn en deuren maken, plaatsen of vervangen
- Houtrot repareren
- Timmerwerk in de tuin, zoals schuttingen, schuren en vlonders bouwen
- Dakkapel plaatsen
- Scheidingswand maken
- Maatwerk meubilair
- Enzovoorts
Welke opleiding heeft de timmerman?
Na de vmbo is er de mogelijkheid om de timmeropleiding te volgen. Dit is een tweejarige opleiding waarbij er een leer-werk combinatie is. Vaak is dat 4 dagen in de praktijk en 1 dag in de schoolbanken. Deze verhouding is er omdat het echt een praktijkberoep is. Natuurlijk is de theorie belangrijk om het vak te leren, maar je wordt pas echt timmerman in de praktijk, onder begeleiding van de leermeester. Na deze basisopleiding tot timmerman kun je nog verder op de voortgezette timmeropleiding. Daarnaast zijn er nog allerlei verdiepingen en specialisaties in het timmervak.
Direct contact
Anderen zochten op:
Timmerman, loodgieter, metselaar, tegelzetter, renovatie, aanbouw, opbouw, verbouwing
