fbpx
Select Page

Warmtepomp laten plaatsen

Met een warmtepomp bespaart u op de energierekening en verduurzaamt u uw huis.  Impact Bouwbedrijf helpt u daarbij.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een manier om uw huis te verwarmen. Het is een apparaat dat energie uit een natuurlijke bron haalt en dit omzet in warmte om uw huis mee te verwarmen. De warmte wordt bijvoorbeeld uit de buitenlucht of uit de bodemwarmte gehaald. De temperaturen van deze bronnen zijn te laag om een huis mee te verwarmen. Daarom verhoogt de warmtepomp deze temperatuur voordat deze in het huis gebruikt gaat worden. Om de temperatuur te verhogen gebruikt de warmtepomp elektriciteit. In feite is een warmtepomp een soort omgekeerde koelkast. Waar de koelkast de temperatuur verlaagt, verhoogt de warmtepomp de temperatuur juist.

Werking warmtepomp - Bron: energiesite.nl
Uw woning verduurzamen?

Snel hulp nodig?

+31 (0)71-820 03 55

Impact is 7 dagen per week bereikbaar

Warmtepomp: varianten en installatie

  • Lucht-Water warmtepomp
  • Lucht-Lucht warmtepomp
  • Water-Water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp
  • Warmtepompboiler
  • Monoblock warmtepomp

Recht op €500,- tot €2000,- subsidie!

Verschillende warmtepompen

Lucht-water warmtepompen

Lucht-water warmtepompen onttrekken op duurzame wijze warmte uit de omgevingslucht. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan het water dat wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Ook voor het verwarmen van water in de keuken en de badkamer kan de lucht-water warmtepomp gebruikt worden. Het is een veelgebruikte soort warmtepomp in woningen. Sommige lucht-water warmtepompen kunnen ook gebruikt worden om te koelen. Zo verhogen ze het gehele jaar het comfort van uw woning. Een lucht-water warmtepomp bestaat uit twee units. De buitenunit moet op een beschutte plek gemonteerd worden, waarbij het belangrijk is dat er een goede luchtcirculatie is. De binnen unit bevindt zich in de woning. Een rendement van een lucht-water warmtepomp neemt iets af als het buiten kouder is. Daarom is dit type warmtepomp het meest geschikt voor kleinere of erg goed geïsoleerde woningen. Een lucht-water warmtepomp is eenvoudig te installeren.

Water-water warmtepompen

Water-water warmtepompen hebben behoorlijk hoge investeringskosten, maar leveren wel ook een hoog rendement. Door de hoge investering zijn ze niet heel erg interessant voor consumenten, maar worden ze bijvoorbeeld wel gebruikt door grote bedrijven. De warmte wordt bij een water-water warmtepomp uit water gehaald. Ook kan de warmte met het behulp van water uit de grond worden gehaald.

Warmtepompboiler

Waar een warmtepomp vooral gebruikt wordt voor het verwarmen van een woning en soms ook water verwarmt, is een warmtepompboiler specifiek bedoeld voor het verwarmen van water. Een warmtepompboiler zorgt dus enkel voor warm water in de badkamer of keuken. Een warmteboiler haalt de warmte uit de lucht en geeft dit vervolgens aan het water. Net zoals een warmtepomp bespaart u met een warmtepompboiler flink. Hoewel de kostprijs van een warmtepompboiler een stuk hoger is dan die van een klassieke boiler, bespaart u met een warmtepompboiler honderden euro’s per jaar. Bovendien is een warmtepompboiler een milieubewuste keuze.

Lucht-lucht warmtepompen

Lucht-lucht warmtepompen zijn een relatief goedkoop type warmtepompen. Door middel van een buitenunit en een binnenunit wordt lucht aangetrokken, verwarmd en verspreid in een ruimte. Er zijn meerdere binnenunits aan één buitenunit te koppelen, waardoor de temperatuur in de verschillende ruimtes individueel te regelen is. Het systeem kan zowel verwarmen als verkoelen. Op deze manier is het zowel een verwarming als een airco.

Vooral in kleinere woningen is een lucht-lucht warmtepomp een goede investering. In een grote woning kan het plaatsen van veel verschillende binnenunits flink in de papieren lopen. Het installeren van een lucht-lucht warmtepomp is wel erg eenvoudig. Er zijn geen lastige graafwerkzaamheden nodig, waardoor de installatie niet zo ingrijpend is.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Met een hybride warmtepomp zet u een goede stap richting duurzamer leven. Deze installatie gebruikt maar een derde van het gas dan enkel een cv-ketel. De cv-ketel wordt in combinatie met een hybride warmtepomp enkel nog gebruikt als het heel erg koud is of als u warm water gebruikt in huis. Voor de verwarming van de woning wordt over het algemeen de warmtepomp gebruikt, wat een flinke besparing oplevert. Hierbij heeft u, naast een hybride warmtepomp, ook een hybride cv-ketel nodig. Dit type ketel kan samenwerken met de warmtepomp om zo een compleet verwarmingssysteem te vormen. De meeste moderne cv-ketels zijn geschikt om samen te werken met een hybride warmtepomp.

De hybride warmtepomp onttrekt de warmte aan de buitenlucht. Dit kan een hybride warmtepomp vaak tot behoorlijk lage buitentemperaturen. Sommige hybride warmtepompen werken door tot wel vier graden onder nul. De meeste hybride warmtepompen zijn ventilatiewarmtepompen of lucht warmtepompen.

Monoblock warmtepomp

Warmtepompen zijn in te delen in split warmtepompen en monoblock warmtepompen. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, bestaan beide typen uit zowel een binnen- als een buitenunit. Het verschil zit er echter in dat een split warmtepomp met een koudemiddel werkt. Dit koudemiddel transporteert de warmte van het buitendeel naar het binnendeel. Voor het installeren van een split warmtepomp moet de installateur beschikken over een speciaal certificaat.
Bij een monoblock warmtepomp hoeft een installateur geen speciale certificaten nodig. De eigenlijke warmtepomp bevindt zich bij een monoblock warmtepomp namelijk in het binnengedeelte. Daardoor is er geen koudemiddel nodig voor het transport van de warmte. Ook maakt dit dat de buitenunit bij een monoblock warmtepomp stiller is dan bij een split warmtepomp. De buitenunit heeft ook vaker een hoger rendement. Daar staat wel tegenover dat de buitenunit ook groter is en daardoor minder

Meer informatie

Wilt u meer weten of een warmtepomp in uw geval een goede keuze is? Wij helpen u graag met u afweging. Neem contact op met onze ervaren adviseurs.