fbpx
Select Page

Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie

Isolatie van uw huis is misschien wel de meest toegepaste manier om een woning te verduurzamen. Impact Bouwbedrijf helpt u daarbij.

Dak isoleren

Warme lucht stijgt op, waardoor niet of onvoldoende geïsoleerde huizen een heleboel warmte verliezen via het dak. Veel Nederlandse daken zijn slecht tot matig geïsoleerd, waardoor tot wel 25% van de warmte verloren kan gaan. Het dak isoleren is dan ook zeer efficiënt en is – na het isoleren van de spouwmuur – de meest rendabele vorm. Het dak kun je zelf isoleren aan de binnenkant. De isolatielaag zorgt ervoor dat de warme lucht in huis blijft. Daarnaast zorgt het er in de zomer voor dat er minder warmte binnenkomt, waardoor je het hele jaar geniet van een hoger comfort in je woning.

Een tweede optie voor dakisolatie is het isoleren van de zoldervloer. Gebruik je de zolder alleen maar als opslag of rommelkamer, dan kun je door de zoldervloer te isoleren, de warmte al voor de zolder tegenhouden. De zolderkamer blijft dan in de winter wel koud en warmt in de zomer snel op.

Deze optie is daarom enkel zinvol wanneer de zolder afgesloten kan worden met een deur of luik. Heb je een plat dak? Schakel dan een erkend bedrijf in. Platte daken kun je beter niet zelf isoleren om condensatieproblemen te voorkomen.

Spouwmuurisolatie

Bij het isoleren van de spouwmuur wordt de spouw (de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur) opgevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor komt warme lucht in de zomer minder makkelijk naar binnen en in de winter blijft de warme lucht juist binnenshuis. Het is een zeer efficiënte vorm van isolatie. Woningen die voor 1920 gebouwd zijn hebben vaak geen spouwmuren. Bij woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn is geen spouwmuurisolatie geplaatst en bij woningen die tussen 1975 en 1982 gebouwd zijn is de isolatie vaak minimaal.

Er zijn verschillende opties voor het isoleren van de spouwmuur. Bij nieuwbouw of aanbouw kun je een spouwmuur zelf isoleren door het aanbrengen van isolatieplaten. Bij een bestaande woning kun je de spouwmuur laten na-isoleren door een erkend bedrijf. Bij na-isolatie wordt er een gat in de buitengevel gemaakt, waarna het isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt gespoten. Steenwol inblaaswol heeft een lange levensduur doordat het niet uitzet, krimpt of verouderd.

Uw woning verduurzamen?

Vloer isoleren

Wanneer je de vloeren van je woning isoleert, voorkom je dat warmte via de vloeren kan ontsnappen. Je bespaart energie en de temperatuur van de vloer wordt behaaglijker. Er zijn wederom verschillende opties. Wie een kruipruimte heeft van minimaal 50 cm hoog kan kruipruimte isoleren met steenwol. De isolatie wordt in de kruipruimte, dus onder de vloer geplaatst. Wanneer je een houten vloer hebt, wordt de isolatielaag aan de onderzijde, tussen de houten balken aangebracht. In geval van een betonnen vloer kan de isolatie bevestigd worden met plakpennen. Wanneer er geen kruipruimte is, kun je een isolatielaag op de vloer aanbrengen. In het geval van een betonvloer komt de laag erbovenop te liggen en wordt daaroverheen een zwevende dekvloer gelegd. Vloerisolatie is een belangrijke stap bij vloerverwarming. Door de vloer goed te isoleren voor je vloerverwarming aanlegt, voorkom je dat de warmte verloren gaat

Meer informatie

Wilt u meer weten of isoleren van uw woning een goede keuze is? Wij helpen u graag met u afweging. Neem contact op met onze ervaren adviseurs.