fbpx
Select Page

Energielabel verplicht voor koop en verhuurwoningen.

Belandt-ie in de oud papierbak, of bestel je direct een set zonnepanelen? Vanaf vrijdag ontvangen vijf miljoen huiseigenaren post van de overheid. Ze krijgen een ‘voorlopig energielabel’, dat hen vertelt hoe energiezuinig hun huis is. Want vanaf nu zijn mensen die hun huis verkopen of verhuren verplicht om een energielabel te hebben.

Wat moet je doen met dat voorlopige energielabel?
Dat mag je zelf weten. De overheid bepaalt op basis van gegevens van het Kadaster – zoals de grootte en het bouwjaar van het huis – en van vergelijkbare woningen hoe energiezuinig je huis is. Label A is het meest zuinig, label G het minst. Het omzetten naar een definitief energielabel is pas verplicht als je je huis verkoopt of verhuurt.

Maar het is ook de bedoeling dat het voorlopige label mensen alvast aan het denken zet. Dat ze inloggen op de website energielabelvoorwoningen.nl en ontdekken dat dubbel glas of dat setje zonnepanelen hun huis promoveert naar een hoger label.
De overheid zit met z’n schatting ”wel een beetje aan de conservatieve kant”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Om te voorkomen dat iedereen mooie, gunstige labels krijgt en daarna achterover leunt.” De kans dat je erop ”vooruitgaat” als je van het voorlopige energielabel een definitief label maakt, is dus groot.
Dat opvijzelen is sinds 1 januari eenvoudiger en goedkoper geworden. Het werkt een beetje zoals de belastingaangifte: je controleert de gegevens die de overheid voor je heeft ingevuld, en past die eventueel aan. Het gaat om tien ‘kenmerken’, zoals isolatie, glas, ventilatie en zonnepanelen. Je moet wel kunnen bewijzen dat je echt je dak hebt geïsoleerd. Het aanvragen kost je ”een paar tientjes”.

Waarom moet je zo’n energielabel hebben?
Omdat Europese wetgeving de overheid daartoe verplicht. Het ‘oude’ energielabel werd in 2008 ingevoerd. Dat was eigenlijk ook al verplicht, maar meestal spraken kopers en verkopers onderling af om dat maar gewoon te negeren. Het aanvragen van een label was dan ook een stuk duurder dan het nu is, en de rekenmethode ingewikkelder. En je kreeg geen straf als je het niet deed.
Dat is vanaf nu anders. Wie een huis verkoopt of verhuurt zonder energielabel, kan 400 euro boete opgelegd krijgen door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Die controleert dat doordat het Kadaster gaat doorgeven welke huizen zijn verkocht.

Hoe nadelig is een ‘laag’ energielabel?
Het verkopen van een huis gaat minder snel als er geen dubbel glas en geen nieuwe cv-ketel in zit. Bovendien beïnvloedt dat de woningwaarde (en dus de verkoopprijs). En de energierekening van een tochtig huis is ook hoger. Volgens het ministerie kan één klasse omhoog in het energielabel de maandlasten al met 10 procent verlagen. Banken mogen om die reden een hogere hypotheek verstrekken aan mensen die een energiezuinig huis kopen.

Is het makkelijk frauderen?
Het definitief maken van je energielabel doe je zelf. Er komt niemand meer aan huis. Het bewijs van de energiezuinige aanpassingen, lever je dus ook zelf. Dat zijn bijvoorbeeld facturen of foto’s.
Dus ja: je kúnt een foto maken van het dubbele glas van de buurman en zo een gunstiger energielabel verkrijgen. Maar een verkoper is verplicht om de koper goed te informeren over de staat van het huis. Ontdekt die later dat er helemaal geen isolatie zit achter de schotten op zolder, dan valt dat onder ‘verborgen gebreken’. Met mogelijk alsnog een boete (en een vergoeding) tot gevolg.