fbpx
Select Page

Op de Rijndijk in Leiden hebben we een dakkapel vernieuwd. De oude was aan vervanging toe. In deze fotogallerij kun je zien hoe de dakkapel was voordat de timmerman ermee aan de slag ging en er zijn een aantal foto’s van de tussenstappen opgenomen. Wij maken graag inzichtelijk hoe we te werk gaan bij het vervangen / vernieuwen van een dakkapel. 

Wat is een dakkapel?

De dakkapel is een uitbreidingsmogelijkheid op het dak van de woning. Hiermee vergroot je de stahoogte en daarmee het benutbare loopoppervlak van een ruimte die zich bevindt onder het schuine deel van een dak. Een dakkapel kun je op verschillende manieren bouwen, maar de meest gangbare is een verticaal staand raamkozijn dat wordt verbonden met het bestaande dak dmv driehoekige zijvlakken of zijwangen. Het dak van de dakkapel zelf is veelal plat. 

Wat kost een dakkapel?

Wat een dakkapel kost is van vele factoren afhankelijk. Allereerst kijken we naar het formaat. Een dakkapel van 2 meter is geodkoper dan een dakkapel van 5 meter, dat spreekt voor zich. Maar er spelen nog veel meer factoren mee, waardoor het onmogelijk is antwoord te geven op de vraag “Wat kost een dakkapel”. 

Enkele bepalende factoren voor de prijs van een dakkapel: 

  • Formaat: de meest voor hand liggende. Deze behoeft verder geen uitleg.
  • Materiaal: een dakkapel kun je, net als bij kozijnen, maken van verschillende materialen. De meestvoorkomende zijn hout en kunststof. 
  • Huidige situatie: staat er al een dakkapel en moeten wij deze verwijderen? Of is het een gesloten dak en moeten er daarom nog voorbereidingen worden getroffen om de dakkapel te kunnen plaatsen? Of ga je de oude dakkapel zelf slopen en afvoeren? 
  • Afwerkingsniveau: Wil je dat wij alleen het casco plaatsen en ga je zelf de binnenkant aftimmeren? Of wil je alles keurig netjes afgewerkt, geplamuurd en geschilderd opgeleverd krijgen? Beiden is het mogelijk, maar wel van invloed op de prijs van de dakkapel. 
  •  Glaskeuze: er zijn tegenwoordig nogal wat varianten. HR, HR+, HR++, HR+++…. Wat moet je kiezen? En wat betekent dat voor de prijs?

Kan een dakkapel elk seizoen geplaatst worden?

Een dakkapel plaatsen kan in principe in elk seizoen. Vaak kiest men voor voorjaar of zomer, maar dat is niet altijd nodig. Het is natuurlijk wel belangrijk om een beetje te plannen. In stromende regen is niet handig en bij slecht weer kan het zijn dat er maatregelen genomen moeten worden die bij goed weer niet nodig zijn.

Strenge vorst kan wel problemen geven. Bij bepaalde temperaturen kan er bijvoorbeeld niet gelijmd worden. Regen en sneeuw kunnen weer voor problemen zorgen bij het aanbrengen van de dakbedekking door de loodgieter. Daarnaast zullen we in de winter rekening moeten houden met de beperkte tijden met betrekking tot daglicht. Bij de afwerking aan de binnenkant van de dakkapel maakt dat niet uit, maar aan de buitenkant, tijdens het daadwerkelijk plaatsen is de aanwezigheid van goed licht wel belangrijk voor de plaatsing van de dakkapel.

Mocht je overwegen om jouw dakkapel in de winter te laten plaatsen, overleg dan goed met ons over de planning en jouw verwachtingen aangezien we soms iets flexibel met de externe factoren om moeten gaan. 

 

Kan ik beter een houten of kunststof dakkapel kiezen?

Dat blijft een lastige vraag. Een kunststof dakkapel gaat in principe langer mee en vraagt veel minder onderhoud. Hout heeft volgens velen meer karakter en geeft een ‘warmere’ uitstraling. Het blijft ook een kwestie van smaak. 

Onze mening over de materiaalkeuze bij het plaatsen van een dakkapel / vernieuwen van een dakkapel: kijk naar de stijl van het huis. Een jaren 30 woning vraagt niet direct om een kunststof dakkapel, maar met de oplossingen van tegenwoordig kun je een vrij mooie houtlook realiseren. Vanaf straatniveau is dat niet zichtbaar en heb je toch een onderhoudsvrije dakkapel. Of je kiest juist wel voor hout omdat je het beter bij de stijl vindt passen. Ieder zijn smaak, ieder zijn redenen. Wij zijn in ieder geval de aannemer met de juiste mensen voor het plaatsen van een dakkapel, of het nu een nieuwbouwhuis of monumentaal pand is: onze timmerman maakt er wat moois van. 

Direct contact

Lees hier onze privacyverklaring