fbpx
Select Page

Bitumen dakbedekking laten leggen of vervangen?

Extreme kou, neerslag en uv-straling. De bitumen dakbedekking van je huis of schuur heeft door de jaren heen heel wat te verduren. Bitumen wordt veel gebruikt als dakbedekking om een plat dak zoals een uitbouw, aanbouw te bedekken. In Nederland zijn de meeste platte daken bedekt met bitumen. Het wordt gekozen omdat het een betaalbare en gemakkelijk te verwerken dakbedekking is. Goed onderhoud is daarom noodzakelijk.

Gevolgen slechte bitumen dakbedekking

❌ Brand
❌ Kortsluiting
Dak lekkage
❌ Schimmel vorming
❌ Schade aan woning of huis

Wanneer moet je een bitumen dak vervangen?

Hoewel een bitumen dak sterk is en een lange levensduur heeft, is het belangrijk om het tijdig te vervangen. Vervang de dakbedekking als er veel gebreken zijn zoals scheurtjes, blaren en plooien. Een eerste gebrek kan vaak prima gerepareerd worden en is geen reden om gelijk de hele dakbedekking te vervangen. Op de dakranden en de aansluitingen op andere bouwdelen ontstaan vaak de eerste gebreken. Vervanging hiervan kan een eerste stap zijn. Inspectie door onze deskundige is aan te raden.

Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?

Als het dak is schoongemaakt kunnen onze dakdekkers beginnen met de opbouw en het uitleggen van de rollen dakleer zodat het complete dak bedekt is met een laag bitumen. De dak rollen worden weer opgerold en het opbouwen van het nieuwe dak kan gestart worden, beginnend bij het branden van de onderlaag. Door de verhitting van de onderlaag zullen de bestaande laag en de nieuwe laag samensmelten en wordt een geheel.

Waar moet u op letten bij een plat dak?

  • Stuiknaden van daktrimmen. Veelal zijn hier al van afstand lekstrepen te zien.
  • De aansluitingen van het dak op opgaande muren (meestal met loodslabben waterdicht afgewerkt).
  • Optrekkend water. Dit kan het geval zijn bij lage dakopstanden en plasvorming. Til ter controle na een regenbui een loodslabbe op.
  • De aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren; bij een plat dak die plaatsen waar water blijft staan (algaangroei/verwering)

Hoe kan ik schade zelf voorkomen?

Inspecteer het platte dak twee keer per jaar. Kies wel het juiste moment om de bedekking niet te beschadigen: in de zomer kan bitumen erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om te inspecteren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Laat ons uw dakwerk herstellen

Vraag vandaag nog uw offert aan en wie weet staat onze dak expert binnenkort wel in uw dakgoot. Met Impact gaat alles namelijk van een leien dakje.

Snel hulp nodig?

+31 (0)71-820 03 55

Impact is 7 dagen per week bereikbaar